S-a constatat că Europa Centrală și de Est este regiunea cu cea mai ridicată rată din lume la acest capitol, înregistrând 666 copii din 100.000 care trăiesc în instituții rezidențiale, de cinci ori mai mult decât media globală de 120 copii din 100.000.
Țările industrializate și regiunea Asia de Est și Pacific figurează cu a doua cea mai ridicată rată, de 192 copii din 100.000, respectiv a treia, de 153 copii din 100.000.
Începând cu anii 1990, România a reușit să reducă numărul de copii aflați în instituții de tip rezidențial de la aproximatv 100.000 la 20.000 în 2016. În țara noastră, rata copiilor care trăiesc în instituții rezidențiale este de 578 copii din 100.000.
Până în anul 2020, România s-a angajat să închidă peste 180 de instituții tradiționale și, astfel, să reintegreze o treime dintre copiii instituționalizați într-un mediu familial.
„Această inițiativă crucială implică ca serviciile bazate pe comunitate să fie dezvoltate și disponibile – fiecare sat și oraș din România să se asigure că toți copiii care trăiesc instituții și familiile lor sunt sprijiniți și monitorizați. Aceste servicii vor ajuta de asemenea la prevenirea separării nenecesare a altor copii de familiile lor”, a declarat Sandie Blanchet, reprezentantul UNICEF în România.
De altfel, UNICEF, împreună cu Ministerul Muncii, Ministerul Sănătății, Ministerul Educației, autorități județene și locale testează modelul Pachetul Minim de Servicii în 45 de comunități din județul Bacău. Concret, acest pachet presupune ca în fiecare comunitate să existe cel puțin un asistent social, un asistent medical comunitar și un consilier școlar. Împreună, ei vin în sprijinul copiilor vulnerabili și al familiilor acestora. Evaluarea intermediară a modelului a demonstrat că 100% dintre copiii aflați în risc de separare de familie locuiesc în continuare alături de familiile lor.
„În îngrijirea de tip rezidențial, cum ar fi instituțiile sau orfelinatele, copiii care sunt deja vulnerabili ca urmare a separării de familie sunt expuși unui risc crescut de violență, abuz și consecințe care le afectează pe termen lung dezvoltarea cognitivă, socială și emoțională”, a declarat Cornelius Williams, Director Protecția Copilului, UNICEF.